Рубрика: Без рубрики, Նախագծեր, Ֆիզիկա, Ֆիզիկա․ Տանը և դասարանում, Ընտանեկան նախագծեր

Զատկական ձվի ֆիզիկան

Փորձեր

№.1 Ապակե շշի մեջ ձուն

№.2 Դիֆուզիոն երևույթ ձվի ներկման դեպքում

 

№.3 աղաջրի խտությունը

Հարցեր

Ձվի թարմությունն ստուգելու հնարավոր միջոցները:

Ձուն դնում ենք խորը ամանի մեջ և ավելացնում ենք սառը ջուր: Ձուն, որը լողում է պետք է անմիջապես նետել: Իսկ այն ձուն, որը կմնա ամանի հատակին հորիզոնական դիրքով ուրեմն ձուն թարմ է:Ոչ թարմ ձուն կորցնում է իր խոնավությունը, որի հետևանքով այն լցվում է օդով և լողում:

 

Ինչպես ստուգել՝  եփած է ձուն թե ոչ:

Եփելուց հետո ձուն հանել և պտտել: Եթե այն պտտվեց երկար ուրեմն եփած է:

 

Ինչպես ճիշտ  խաշել ձուն:

Ձուն նրբորեն դնել եռացող ջրի մեջ: Թողնել 1 րոպե, ապա վերցնել գազօջախից, փակել կափարիչով և թողնել ևս 5 րոպե: Այդ դեպքում սպիտակուցը և դեղնուցը կլինեն պինդ:

 

Որ երևույթն է ընկած ձվի ներկման հիմքում և ինչպես է այն արտահայտվում: Բացատրել:

Ձվի ներկման հիմքում ընկած է դիֆուզիոն երևույթը, այսինքն մի նյութի մոլեկուլների կամ ատոմների փոխադարձ ներթափանցման գորժընթացը մեկ այլ նյութի մոլեկուլների կամ ատոմների միջև: վի ներկման ընթացքում ներկի մոլեկուլները ներթափանցում են ձվի կեղևի մեջ, փոխանցելով նրան ներկի գույնը:

 

Ինչու չի կարելի ձուն տեղադրել միկրոալիքային վառարանի մեջ:

Միկրոալիքների ազդեցության տակ հում ձվի մեջ շոգի է առաջանում, որը ելք չգտնելով պայթեցնում է այն:

 

Որ ծայրից է ավելի հեշտ կոտրվում ձուն:

Ձվի հետևի մասում կա փուչ տարածություն: Այդ փուչ տարածությունում լցված է օդ: Այդ կողմից ավելի հեշտ է լինում ջարդել ձուն:

 

Ինչպես կարելի է ձվի օգնությամբ որոշել աղաջրի լուծույթի անհրաժեշտ խտության քանակության ստուգումը:

Սարքում ենք թույլ աղաջուր: Ձուն դնում մեջը: Ձուն կիջնի բաժակի հատակին, ուրեմն աղաջուրը խիտ չէ: Ավելացնում ենք մի քանի գդալ աղ: Այնուհետև ձուն բարձրանում է վերև նշանակում է, որ աղաջուրը խիտ է:

 

 

 

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s